Brugen af APV er en måde at sikre, at de gravide har det godt, føler sig mødt og kommer igen efter barsel

Har du gravide medarbejdere blandt dit personale?

Så ved du måske, at du har pligt til at imødekomme den gravide både fysisk, psykisk og kemisk, så hun kan fungere i sit arbejde og have en “sikker” graviditet. Det vil sige at kvinden skal være sikker på, at hendes arbejde ikke har en negativ påvirkning på graviditeten og barnet. Det kan, vi alle forstå og når det kommer til den kemiske sikring, så kan det virke nemmere og mere logisk, fordi de forskellige kemikalier er testet (er de ikke testet, så må kvinden ikke arbejde med dem).

Men hvad når vi ser på tempo, arbejdsopgaver, arbejdsdagens længde osv? Her kan der være rigtig mange punkter, hvor det er vanskelige på forhånd at afgøre om, de påvirker kvindens graviditet. For der er jo både forskel på kvinden og hendes graviditet.

Læs mere om Gravides og ammendes arbejdsmiljø – Arbejdstilsynet

Hvad kan man så lige gøre!

Det er her APV’en kan være en stor hjælp for at afdække arbejdsgange og udfordringer. I “Gravid på Arbejde” (www.gravidpåarbejde.dk) har vi specialiseret os i bedre trivsel for gravide på arbejdspladsen. Vi ser ofte, at arbejdspladsen er for sent ude og at det giver unødige komplikationer ifht. at kvinden kan have en god graviditet og blive på arbejdet frem til graviditetsorloven.

Læs også om rådgivningen til de gravide og deres arbejdsplads

Der er meget arbejdspladsen og dennes ledere kan gøre

Nedenfor har jeg givet et par konkrete punkter, som i hvert fald giver en langt bedre start for begge parter.

Lav en afdækning:

  • Vid at graviditeten tager ca. 20% af kvindens formåen og at hendes performance daler hen mod hendes termin
  • Undersøg om der er arbejdsopgaver, som kvinden allerede finder for krævende
  • Hvis driften er presset, så afdæk om der er plads til kvinden og om der er mulighed for at tage hensyn, hvis det bliver nødvendigt. Hvis dette ikke er muligt, kan det være nødvendigt for kvinden at blive sygemeldt i slutningen af graviditeten
  • Giv plads til kreativiteten. Ved at være på forkant med afdækningen af opgaver – både antal og type, kan I skabe plads til at være kreative i forhold til løsningen. Det giver både tryghed for kvinden, som kan se, at hendes arbejdsplads gerne vil imødekomme hende, men også mulighed for alternative løsninger, som sjældent opstår, når først kvinden har ondt.

Læs også hvad de gravide siger om rådgivningen

Rådgivningen til de gravide og deres arbejdsplads gør en forskel

En af vores kunder havde (inden vi startede op med rådgivning hos dem) APV-spørgsmål, som skulle synliggøre om virksomheden gjorde nok for deres gravide. APV undersøgelsen blev foretaget både inden, vi startede rådgivning og efter vi havde været der et år. Her viste svarene, at kvinderne var:

  • Blevet mere trygge
  • Blev bedre mødt i forhold til at have en god graviditet, mens de var arbejdende
  • Havde det bedre

Så hvorfor ikke komme i gang nu med at hjælpe jeres gravide medarbejdere til at være både gravide og arbejdende?

Det betaler sig på både på den korte og lange bane

Vi har på nuværende tidspunkt rådgivet mere en 500 gravide kvinder og der tegner sig et tydeligt billede for os.

Hvis kvinden ikke bliver mødt af sin leder og arbejdsplads, vil hun med stor sandsynlighed søge andet arbejde, når hun kommer tilbage fra barsel.

Er I tvivlende om hvordan I gør det godt og rigtigt, så spørg os.

Bedste hilsner

Jean Vennestrøm, PhD